Over de commissie

De commissie is geen onderdeel van een ministerie. Dit maakt het mogelijk dat de commissie onafhankelijk onderzoek kan doen.

De commissie bestaat uit mensen met verschillende achtergronden en brede ervaringen.

  • Mariëtte Hamer is deze commissie gestart. Zij is regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld en oud-voorzitter van de SER.
  • Faith Bruyning is herstelexpert jeugd- en rechtsbescherming en werkt als projectmanager bij Number 90.
  • Benito Walker is adviseur bij Jeugdzorg Nederland.
  • Sonja de Pauw-Gerlings is oud kinderrechter en voorzitter van de klachtencommissie jeugdhulp Zuid-Holland.
  • Majone Steketee is wetenschappelijk directeur aan het Verwey-Jonker instituut.
  • Mark van Twist is hoogleraar Bestuurskunde.
  • Peter Dijkshoorn is niet-praktiserend kinder- en jeugdpsychiater en landelijk ambassadeur voor het lerend jeugdhulpstelsel kinder- en jeugdpsychiater.

Wij hopen dat alle gedupeerden en betrokkenen informatie willen delen in het belang van het onderzoek. Wij bewaren deze informatie en jouw gegevens zorgvuldig. Vervolgens kunnen wij je betrekken bij de (groeps)gesprekken en bijeenkomsten in het kader van het onderzoek. Ook houden wij je via jouw contactgegevens op de hoogte van de stappen van het onderzoek.

Meewerken aan het onderzoek

Wij snappen dat heel goed en doen ons uiterste best om het gesprek met jou goed te voeren. We bereiden het zorgvuldig voor, nemen alle tijd die nodig is en luisteren naar wat jij ons te vertellen hebt.

We kunnen helaas jouw huidige problemen niet oplossen, hoe graag we dat ook zouden willen. Wat we wel kunnen doen, is samen in beeld brengen wat er is gebeurd en wat jij als oplossing ziet. Door beter te begrijpen wat er is gebeurd, wordt het niet minder erg, maar kunnen we er wel van leren voor de toekomst.

Natuurlijk vergoeden wij de reiskosten die je hebt gemaakt voor het gesprek. Daarnaast bieden wij je een VVV-bon aan als dank voor je tijd en inzet.

Persoonsgegevens  

Wij verwerken jouw gegevens zorgvuldig volgens de AVG-wet. Meer informatie hierover kun je vinden in onze privacyverklaring.

Het onderzoek    

Het onderzoek richt zich op alle drie vormen van uithuisplaatsingen. Dus op gedwongen, vrijwillige en uithuisplaatsingen. Gedwongen uithuisplaatsingen worden door een kinderrechter opgelegd en zijn gedocumenteerd. Vrijwillige uithuisplaatsingen vinden plaats zonder kinderrechter. Uithuisplaatsingen onder drang houdt in dat er sprake is van een uithuisplaatsing omdat ouders door hulpverleners onder druk worden gezet. Op deze uithuisplaatsingen is minder zicht, maar ze zijn net zo belangrijk.

Wij hopen in het najaar van 2024 ons eindrapport op te leveren. Wij zijn afhankelijk van de toegang die we krijgen tot gegevens en dossiers en kunnen daarom geen precieze schatting doen. De tijdlijn geeft een beeld van de stappen van het onderzoek.